Tuesday, 16 August 2016

#8 Kebaikan Serat untuk Ibu Hamil

Teks: Muhaini Mahmud
Foto: Facebook Image

Bila sebut pasal kehamilan, masalah sinonim yg selalu dikaitkn selain anemia adalah sembelit sehingga ada yang menyebabkn masalah buasir. Setuju atau tidak saya katakan serat itu antara diet yang penting untuk ibu yg sedang hamil? Hal ini kerana serat berfungsi meningkatkan pergerakan usus dan seterusnya melancarkan sistem penghadaman makanan di dalam usus.
Saranan pengambilan serat adalah di antara 20-30g dlm sehari. Sumber2 yg diketahui umum adalah dari makanan berkarbohidrat seperti beras perang, oats, gandum mil penuh, barli selain daripada sumber sayur-sayuran dan buah-buahan. Tapi ada sesetengah wanita hamil tidak dapat memenuhi keperluan serat mereka.
Nak tahu tak sebenarnya ada alternatif yg mereka boleh ambil selain daripada makanan yg dinyatakan di atas iaitu Qaseh Gold Adinda / Premier. Ianys selamat untuk diamalkan oleh wanita yang sedang hamil. KENAPA? Kerana kandungan buah-buahan yang tinggi serat seperti  kurma, buah tiin, dan delima selain ia juga mengandungi al-manna atau arabic gum iaitu prebiotic yang baik untuk kesihatan usus...Prebiotik adalah makanan untuk probiotik iaitu bakteria baik dalam usus yang berfungsi menstabilkan sistem imunisasi tubuh, menghalang pembiakan bakteria yg tidak baik serta membantu proses penghadaman dan penyerapan nutrient.
Nah..pilihan di tangan anda...amalkan pengambilan QasehGold untuk memgoptimakan kesihatan usus selain untuk mengatasi masalah sembelit dan buasir ketika hamil.
Mudah, Murah dan Mujarrab

No comments:

Post a Comment